
Ik pas deze weken op het katje van een klant. Normaal gesproken een leuke taak. Eten geven, kattenbak schoonmaken en klaar om te kroelen. Maar toen ik haar voor het eerst aaide, merkte ik meteen dat er iets niet helemaal klopte.
Haar vacht is... nou ja, allesbehalve wat je van een gezonde kat zou verwachten. Waar katten normaal een zachte, glanzende vacht hebben en eindeloos poetsen om zichzelf schoon te houden, is dit katje dof, plukkerig en vol losse haren. Als ik met mijn hand over haar rug ga, zie ik witte schilfers loskomen, roos dus. Het voelt alsof ze haar eigen verzorging een beetje heeft opgegeven.
En dat roept vragen bij mij op
Katten zijn poetskampioenen, dus waarom zie ik dit niet bij dit katje? Ik ben met deze vraag aan de gang gegaan en ben gaan zoeken om hier meer over te weten te komen en de klant eventueel wat tips te kunnen geven.
Katten besteden gemiddeld 30 tot 50% van hun wakkere tijd aan het verzorgen van hun vacht. Het is niet alleen voor de schoonheid: het helpt bij temperatuurregeling, verspreiding van geur, en voorkomt klitten of parasieten. Als een kat daar ineens mee stopt, is dat dus eigenlijk een signaal. Een rode vlag. Maar wat zou er aan de hand kunnen zijn?
Mogelijke oorzaken van een onverzorgde vacht
De kat kan pijn hebben of een ziekte onder de leden kunnen hebben.
Een kat met pijn (bijvoorbeeld artrose) kan moeite hebben met bepaalde bewegingen, zoals poetsen rond de rug of flanken. Ook nierproblemen, suikerziekte of gebitsproblemen kunnen invloed hebben op het poetsgedrag.
De kat met overgewicht
Mijn oppaskatje heeft zeker geen overgewicht, maar dit zou bij andere katten misschien een oorzaak kunnen zijn. Een te zware kat kan simpelweg fysiek niet goed overal bij. Vooral de rug en de onderkant van het lichaam worden dan vaak overgeslagen.
Er is stress of angst
Katten zijn gevoelig voor verandering. Nieuwe mensen, een ander ritme of geur in huis, dat kan stress geven, en stress kan leiden tot minder (of juist overmatig) poetsen.
Je ziet huidproblemen
Een symptoom van veel oorzaken is roos. Roos kan duiden op een droge huid, allergie, schimmel, parasieten of een voedingstekort. Soms is de vacht dof door een gebrek aan omega 3-vetzuren of eiwitten in de voeding.
Hoe kun je een kat met vachtproblemen helpen?
Als oppas kan ik niet alles oplossen, maar er zijn wél een paar dingen die ik kan doen, of bespreekbaar kunt maken met de eigenaar. Natuurlijk kan jij zelf ook je kat ondersteunen bij de vachtproblemen.
Let allereerst op het gedrag van de kat. Is ze lusteloos? Beweegt ze stroef? Eet ze goed? Deze signalen zijn waardevol voor een dierenarts, en er wordt altijd naar gevraagd, dus observeer je kat goed.
Zorg voor een rustige omgeving. Als stress een rol speelt, helpt het om routines aan te houden en veel kalmte te bieden. Dat betekent in de praktijk dat je zoveel mogelijk het tijdstip van eten geven gelijk houdt, het speelkwartiertje op ongeveer het zelfde tijdstip, etc.
Borstelen je kat heel voorzichtig. Een zachte borstelbeurt kan losse haren en schilfers weghalen én de doorbloeding stimuleren. Maar alleen als de kat dat fijn vindt, dwing niets.
Je kunt overwegen om te kijken naar andere voeding of supplementen.
Omega 3-supplementen (zoals zalmolie) kunnen op termijn helpen bij huid en vacht. Dit moet wél het liefst in overleg met je dierenarts.
Terug naar het oppaskatje
Wanneer ik het idee hebt dat er echt iets niet goed zit, bespreek ik dit open en vriendelijk met de eigenaar van de oppaskat. Soms merken baasjes veranderingen niet meteen op. Zij zitten er immers elke dag bovenop en dan ontgaan je soms dingen. Dat is helemaal geen schande en ik denk graag mee als zijnde de kattenoppas.
Ook bij vachtproblemen!
