
De zomer kan heerlijk zijn, maar voor katten kunnen hoge temperaturen behoorlijk gevaarlijk worden. Katten zijn van nature goede temperatuurregelaars, maar extreme hitte kan toch leiden tot oververhitting of zelfs een hitteberoerte.
Als baasje is het belangrijk om alert te zijn en te zorgen dat je kat het hoofd (en lichaam) koel houdt. In deze blog lees je hoe je jouw kat veilig en comfortabel houdt tijdens warme dagen.
Zorg voor voldoende en vers drinkwater
Net als mensen hebben katten tijdens warm weer extra vocht nodig. Zet op meerdere plekken in huis en/of in de tuin kommetjes met vers, koel water. Ververs het water minstens twee keer per dag. Sommige katten drinken liever stromend water, dus een drinkfontein kan ook helpen.
Je kunt ook een paar ijsblokjes toevoegen aan het water om het langer koel te houden, test eerst even of je kat het fijn vindt, sommige katten vinden dit namelijk helemaal niets.
Creëer koele schaduwplekken
Katten zoeken van nature een koele, schaduwrijke plek op als het warm is. Zorg dat er voldoende van dit soort plekjes beschikbaar zijn, zowel binnen als buiten. Je kunt dan denken aan een koel kleed of handdoek in de badkamer, een kartonnen doos in de schaduw en een tegelvloer waar ze op kunnen liggen. Je kunt ook de overgordijnen dichtdoen overdag om de zon buiten te houden (dit is voor jezelf ook wel erg fijn!)
Wat ook zeker helpt wanneer het heel warm is buiten, is het gebruik van een koelelement. Je kunt een koelelement in een doek wikkelen en in de buurt van je kat leggen, of een speciaal koelmatje gebruiken, deze zijn te koop bij een dierenspeciaalzaak of op het internet.
Vermijd inspanning en speel slim
Katten zijn vaak actiever in de vroege ochtend of late avond. Vermijd daarom samen spelen midden op de dag wanneer het op z'n warmst is. Plan daarom de intensieve speeltijd in de koelere ochtend-, en avonduren.
Heb je een buitenkat? Probeer hem toch tijdens de heetste uren van de dag binnen te houden, vooral tussen 12:00 en 17:00 uur. Dat voorkomt oververhitting.
Borstel regelmatig
Dichte of klittende vacht isoleert warmte. Regelmatig borstelen, vooral bij langharige katten, helpt de vacht luchtiger te houden en zorgt voor verkoeling. Verwijder losse haren zodat je kat zijn warmte beter kwijt kan.
Scheren wordt afgeraden tenzij het echt noodzakelijk is en gaat in overleg met een dierenarts. De vacht biedt namelijk ook bescherming tegen zonverbranding.
Pas op voor oververhitting
Wees alert op de signalen van oververhitting bij katten. De symptomen van oververhitting kunnen zijn:
- Een snelle, oppervlakkige ademhaling of hijgen
- Sloomheid of apathie
- Je kat gaat braken of kwijlen
- Een rode of paarse tong (benauwdheid)
- Of een hoge lichaamstemperatuur (hoger dan 39,5°C)
Als je denkt dat je kat oververhit raakt, neem direct contact op met de dierenarts. Probeer intussen zijn lichaam voorzichtig te koelen met een natte doek op zijn pootjes, oren of buik, maar gebruik geen ijskoud water.
Laat nooit een kat achter in een afgesloten ruimte
Dit lijkt een open deur, maar het gebeurt nog te vaak: een kat die in een afgesloten serre, schuurtje of auto wordt achtergelaten. Temperaturen kunnen daar razendsnel oplopen. Controleer altijd of je kat niet ergens per ongeluk is opgesloten.
Extra tips
- Katten met een witte of dunne vacht kunnen zonnebrand oplopen op oren en neus. Raadpleeg je dierenarts voor geschikte zonnebrandcrème.
- Sommige katten vinden het heerlijk om aan een bevroren likmat of ijsblokje met natvoer te likken.
- Zet ramen open (mits veilig) of gebruik een ventilator. Richt deze niet direct op je kat, maar zorg voor luchtcirculatie.
Katten zijn taaie dieren, maar bij hoge temperaturen verdienen ze wat extra hulp. Door op een paar eenvoudige dingen te letten, zorg je ervoor dat je harige vriend gezond en comfortabel blijft tijdens de warme dagen.
Zo kunnen jullie samen van de zomer genieten, zonder risico.
