Pleidooi voor een binnenkat

Ik ben mij er van bewust dat dit geen populaire mening is, maar wil jullie toch uitnodigen om deze blog te lezen. Niet alleen in het voordeel van alle vogeltjes die gevangen worden elk jaar, maar ook voor de veiligheid van je eigen kat.

In deze blog lees je waarom binnen blijven beter is voor je kat én voor de natuur, én hoe je een binnenkat gelukkig en actief kunt houden.

Een kat die vrij buiten rondloopt, lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld. Katten zijn nieuwsgierig, houden van de zo en ze lijken zich prima te redden in de buitenlucht. Maar steeds meer deskundigen, dierenwelzijnsorganisaties en natuurliefhebbers pleiten ervoor om katten binnen te houden. En daar zijn goede redenen voor.

 

De natuur betaalt de prijs

Veel mensen realiseren het zich niet, maar huiskatten zijn wereldwijd één van de grootste bedreigingen voor wilde dieren in stedelijke en landelijke gebieden. Katten zijn jagers en zelfs goed gevoede katten jagen uit instinct. Volgens schattingen van Sovon Vogelonderzoek Nederland doden katten jaarlijks tussen de 100 en 140 miljoen vogels en kleine zoogdieren in Nederland. Dit gaat vaak om zangvogels, spitsmuizen, vleermuizen en jonge konijnen.

Sommige van deze dieren staan op de rode lijst van bedreigde soorten. Zelfs als katten de dieren niet opeten, veroorzaken ze stress, verwondingen of de dood door verwonding. Het idee dat ‘mijn kat niets vangt’ klopt in veel gevallen niet. Katten jagen vaak 's nachts of brengen niet alles mee naar huis. De impact is dus groter dan je misschien denkt.

 

De buitenwereld is gevaarlijk voor katten

Naast het gevaar dat katten vormen voor de natuur, is de buitenwereld ook vol risico’s voor de kat zelf. In Nederland worden jaarlijks naar schatting tienduizenden (!) katten aangereden, vergiftigd of raken vermist. De precieze cijfers zijn lastig vast te stellen, maar meldingen bij dierenambulances, asiels en platforms als Amivedi geven een schokkend beeld.

 

Jaarlijks worden er meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven.

Vele duizenden katten worden dood aangetroffen langs de weg of met (vaak dodelijke) verwondingen.

Buiten lopen katten kans op vergiftiging, vechtpartijen, ziektes (zoals kattenaids of FIV) en diefstal.

 

Een kat kan er op het oog prima uitzien, maar het verkeer, vergif, andere dieren of kwade bedoelingen maken het buitenleven risicovol.

 

Binnenkatten leven gemiddeld langer

Katten die binnenshuis blijven, leven gemiddeld twee tot drie jaar langer dan buitenkatten. Dat komt doordat ze beschermd zijn tegen de bovengenoemde gevaren. Bovendien hebben baasjes van binnenkatten meer controle over de gezondheid, voeding en het gedrag van hun dier. Zo kun je sneller ingrijpen bij signalen van ziekte of stress.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een binnenkat vanzelf gelukkig is. Katten zijn intelligente, nieuwsgierige dieren. Ze hebben uitdaging nodig en daar kun jij als baasje voor zorgen.

 

Zo hou jij je binnenkat gelukkig

Een van de grootste bezwaren die mensen hebben tegen het binnen houden van katten is ‘Maar dan verveelt hij zich.’

Dat hoeft echt niet. Met de juiste verrijking kun je een binnenkat een leven vol plezier, beweging en uitdaging bieden. Het is wel zo, omdat het jachtinstinct er in zit, jij meer bezig moet zijn met je kat om gefrustreerd gedrag te voorkomen. Een buitenkat is in die zin veel gemakkelijker, maar spelen met je kat is toch ook superleuk?

 

Effectieve manieren om je kat te verrijken

Er zijn verschillende manier om je kat een tevreden binnenkat te laten zijn. Zoals eerder gezegd, zal jouw inspanning groter moeten zijn dan wanneer je kat naar buiten gaat. Maar dat betekent niet dat je een ongelukkige kat zal hebben, jij gaat de verrijking immers aanbieden.

 

Mentale stimulatie

Een kat kan mentaal gestimuleerd worden door voerpuzzels en snackballen, deze stimuleren het natuurlijke jachtgedrag. Dat geldt ook voor snoepjes die je verstopt door het huis. Dit zorgt ervoor dat je kat moet gaan zoeken (dat doet hij ook bij levende muizen)

Wat ook goed werkt, is het aanbieden van wisselend speelgoed. Zoals bijvoorbeeld veren, muisjes, of balletjes met geurstoffen.

 

Fysieke uitdaging

Katten houden ervan om hoog te zitten en op die manier hun omgeving in de gaten te kunnen houden. Zorg dus voor een klimboom of een kattenwand. Er zijn op het internet superleuke ideeën hoe je de huiskamer kunt verrijken voor je kat.

Ondanks dat ze nu binnen zitten, willen ze nog steeds naar buiten kijken. Creëer daarom een zitplek bij het raam zodat je kat naar buiten kan kijken. Dit is een soort katten-tv voor ze.

Je zou ook een afgeschermd balkon of een catio (kattenren) kunnen overwegen, zodat je kat veilig van buitenlucht kan genieten.

 

Sociale interactie

Om je kat een blije binnenkat te laten zijn zal je dagelijks met je kat moeten spelen, bijvoorbeeld met een hengel of een laserlichtje. Dit betekent niet dat je uren achtereen met je kat moet spelen, het moeten juist korte intense sessies zijn, 10 minuten is prima. Wanneer je ziet dat je kat gaat liggen na spel met de hengel, is het wat hem betreft al over.

Bij sociale interactie hoort ook verzorging. Aai of borstel je kat regelmatig als hij dat prettig vindt, dit versterkt jullie band.

 

 

Veelvoorkomende bezwaren (en waarom ze niet kloppen)

‘Maar mijn kat wil zó graag naar buiten.’

Dat is gedrag dat je zelf versterkt hebt. Katten zijn gewoontedieren. Als ze altijd naar buiten mochten, zullen ze er in het begin om vragen. Maar katten passen zich goed aan nieuwe routines aan, zeker als je dit combineert met verrijking. Over het algemeen duurt het een paar weken voor ze wennen.

 

‘Een kat hoort vrij te zijn.”

Katten zijn al duizenden jaren huisdieren. Vrijheid betekent voor dieren ook veiligheid, stabiliteit en gezondheid en die bied je binnen juist beter.

 

‘Het is zielig om ze binnen te houden.’

Niet als je zorgt voor een uitdagende omgeving. Net als honden hebben katten baat bij structuur, spel, aandacht en veiligheid. Vrijheid in een gevaarlijke wereld is geen cadeau.

 

Een nieuwe norm voor kattenliefhebbers

Steeds meer dierenartsen, gedragstherapeuten en natuurbeschermers adviseren om katten als binnenhuisdieren te houden. In veel landen, zoals de Verenigde Staten en Australië, is het al gebruikelijk om katten niet vrij buiten te laten. In sommige gemeenten in Duitsland en Australië zijn zelfs wetten aangenomen die het vrij rondlopen van katten verbieden, om bedreigde vogelsoorten te beschermen.

 

Ook in Nederland groeit het bewustzijn. Wat vroeger normaal was, hoeft dat vandaag niet meer te zijn. Katten houden van rust, warmte en aandacht en die krijgen ze bij jou thuis, zonder de risico’s van buiten.

Je kat binnen houden is een keuze die goed is voor je kat én voor de natuur. Je beschermt vogels, kleine zoogdieren en reptielen, maar vooral ook je eigen huisdier tegen ongelukken en ziektes. Door de juiste verrijking aan te bieden, kun je je kat een lang, gezond en gelukkig leven geven. Binnenshuis.

Dus denk niet aan wat je kat mist, maar aan wat je hem of haar juist biedt. Een veilig thuis vol liefde, uitdaging en zorg. En dat is misschien wel het grootste cadeau dat je je kat kunt geven.

 

Een kat die voldoende prikkels en aandacht krijgt, hoeft niets te missen van het buitenleven.