
Het is naar om allergisch te zijn voor je kat, zeker als je gehecht bent aan je huisdier. Je bent allergisch voor de huidschilfers.
Kattenallergieën worden meestal veroorzaakt door eiwitten in de huidschilfers (dode huidcellen), speeksel en urine. Toen ik voor het eerst begon te niezen, dacht ik dat het gewoon een verkoudheid was. Maar na weken van tranende ogen, een verstopte neus en vermoeide dagen begon ik te vermoeden dat er iets anders aan de hand was. Gelukkig bleek ik niet allergisch voor de kat, maar wel voor huisstofmijt. En laat een kat nu een goede ‘bodem’ zijn voor de huisstofmijt! Dat komt o.a. door de plukken haar die in het huis dwarrelden. Ik heb geen moment gedacht dat Puck (en al zijn voorgangers) maar weg moesten omdat ik allergisch ben. De medicatie die ik nu slik helpt mij enorm en kan ik zonder problemen in de buurt zijn van katten.
Doe je kat maar weg
Voor veel mensen klinkt het logisch ‘Als je allergisch bent, doe je de kat toch weg?’ Maar voor mij en ik weet dat ik niet de enige ben, is dat geen optie. Dus de vraag was niet óf ik met mijn allergie moest leren leven, maar hoe.
Je kunt natuurlijk de echte pech hebben dat je allergisch bent voor je huisgenootjes en heb je dus een echt probleem, ik onderschat dat zeker niet. In deze blog wil ik je wat tips geven waardoor het misschien toch mogelijk is dat jouw kat (of hond) bij je kan blijven wonen. En dat is wat we willen, toch?
De realiteit van leven met een kattenallergie
Een kattenallergie betekent dat je immuunsysteem overgevoelig reageert op eiwitten in het speeksel, de huid en urine van katten. Deze eiwitten hechten zich aan kattenhaar en verspreiden zich door je hele huis. In je meubels, tapijten en zelfs in de lucht.
De symptomen verschillen per persoon. Het kan zich uiten in niezen, verstopte sinussen en vermoeidheid. Niet levensbedreigend, maar wel vervelend genoeg om er dagelijks last van te hebben.
Wat kun je doen?
Maak je huis katvriendelijk én allergievriendelijk. Dat betekent dat je zoveel mogelijk stoffen meubels moet vervangen door leren of houten varianten. Tapijten eruit, gordijnen vervangen door jaloezieën en regelmatig stofzuigen met een HEPA-filter.
De slaapkamer wordt vanaf nu verboden terrein. Hoe graag je kat ook op je bed kruipt, de slaapkamer is nu een katvrije zone. Dat zal je nachtrust enorm verbeterd, want je kunt tenminste ademhalen zonder te snotteren.
Luchtreinigers doen wonderen. Een goede luchtreiniger met HEPA-filter helpt om allergenen uit de lucht te filteren. Vooral in kleinere ruimtes is dit een echte gamechanger.
Wassen, wassen, wassen
Alle dekentjes en kussens regelmatig wassen om je allergie in toom te houden. Zelf had ik een stapel dekentjes en elke dag kreeg Puck een schoon dekentje. Natuurlijk moet je katten borstelen en wanneer je een allergische reactie wilt vermijden, kun je dat het beste doen in de buitenlucht, of bij een open raam. Je kat hoef je niet te wassen om je allergie in toom te houden en dat dat is wel zo prettig. Een kat moeten wassen is een hele uitdaging op zich!
Medicatie op advies van een arts
Er zijn verschillende antihistaminica en neussprays die kunnen helpen.
Het is even zoeken wat voor jou werkt, maar het kan echt een verschil maken. Zoals gezegd, ik slik zelf ook medicatie tegen de allergie en het werkt heel goed en ik ben er heel blij mee, anders had mijn werk als kattenoppasser een stuk ingewikkelder geweest.
Waarom je dit allemaal wilt doen
Het vraagt extra werk en soms geduld om op deze manier met de allergie om te gaan, maar het kan voor jou de moeite waard zijn. Je kat kan je elke ochtend begroeten met een kopje tegen je been, spint als je thuiskom, en voelt haarfijn aan wanneer je een rotdag hebt. De band die je met een dier opbouwt, is niet zomaar te vervangen.
Tips en Tricks
1. Beperk directe blootstelling
Was regelmatig je handen na het aanraken van de kat.
Probeer je gezicht niet aan te raken nadat je de kat hebt geaaid.
Laat de kat niet in je slaapkamer komen, zodat je een allergievrije plek hebt.
2. Verminder allergenen in huis
Gebruik een luchtfilter met een HEPA-filter om allergenen uit de lucht te halen.
Stofzuig regelmatig, bij voorkeur met een stofzuiger met een HEPA-filter.
Was kattenbedjes en dekens regelmatig om allergenen te verminderen.
3. Verzorg je kat
Borstel je kat regelmatig (als je dat kunt doen zonder ernstige reacties) of vraag iemand anders dit te doen.
Baden kan de allergenen op de vacht verminderen, maar niet alle katten tolereren dit.
4. Medische oplossingen
Antihistaminica of neussprays kunnen helpen bij het onderdrukken van allergische reacties. Overleg met je huisarts over immunotherapie (allergieshots) om je gevoeligheid voor kattenallergenen te verminderen.
Naar de specialist
Als de allergieën ernstig zijn, kan het verstandig zijn om professioneel advies te vragen bij een allergoloog. Zo kun je samen bepalen wat de beste stappen zijn om zowel jouw gezondheid als het welzijn van je kat te waarborgen.
Dus ja, misschien ben je allergisch voor katten. Maar toch leef je liever met een paar niesbuien dan een leeg huis zonder je kat. Voor wie in hetzelfde schuitje zit, je bent niet alleen. En het is echt mogelijk om je allergie te managen zonder je geliefde viervoeter weg te doen.
Het kost wat aanpassingen, maar wat je ervoor terugkrijgt? Onbetaalbaar.
