top of page

Wederzijdse emoties

Bijgewerkt op: 6 apr

een grijze kat die in de armen van zijn baasje ligt

Ik heb altijd ervaren dat er een wisselwerking was (en is) tussen de gemoedstoestand van mij en mijn dieren. Dat kan heel positief zijn maar ook negatief. Vooral onze hond Maika, die er al een tijdje niet is, was heel erg ‘ingetuned’ op mijn binnenwereld. Was ik verdrietig, kwam ze zeker bij mij en ook als ik bozig was had ze daar last van (ook als het perse niet op haar gericht was) Dit bijzondere lijntje heb ik ook met een aantal katten gehad, vooral onze Siamees kon er wat van. Dieren lezen onze binnenwereld. Daar ben ik van overtuigd!


De onbreekbare band tussen mens en dier


Iedereen die een huisdier heeft, weet hoe bijzonder de band kan zijn tussen mens en dier. Of het nu een hond, kat, konijn of zelfs een vogel is, huisdieren worden vaak beschouwd als volwaardige familieleden. Maar wist je dat deze relatie niet alleen draait om gezelschap? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat huisdieren en hun eigenaren elkaars emoties kunnen beïnvloeden en zelfs spiegelen.


Huisdieren als emotionele spiegel


Huisdieren zijn meesters in het aanvoelen van onze stemming. Honden, bijvoorbeeld, kunnen aan de toon van je stem, je lichaamstaal en zelfs je geur herkennen of je blij, gestrest of verdrietig bent. Ze reageren hier instinctief op: een hond zal eerder tegen je aan komen liggen als je verdrietig bent, terwijl een kat juist kan merken wanneer je behoefte hebt aan rust.


Onderzoek heeft aangetoond dat honden zelfs hun eigen stressniveau kunnen aanpassen aan dat van hun eigenaar. Als een baasje chronisch gestrest is, kan dit zich weerspiegelen in het gedrag van de hond. Hij kan onrustig worden, meer blaffen of slechter slapen. Dit werkt ook andersom, een relaxte eigenaar kan zijn hond helpen kalmeren.


De positieve invloed van huisdieren


Huisdieren hebben niet alleen het vermogen om emoties te spiegelen, maar ook om deze te verbeteren. Studies tonen aan dat het aaien van een huisdier het stresshormoon cortisol verlaagt en tegelijkertijd de aanmaak van oxytocine (het zogenaamde ‘knuffelhormoon’) verhoogt. Dit zorgt voor een gevoel van rust en verbondenheid.


Daarnaast helpen huisdieren tegen eenzaamheid. Vooral bij ouderen of mensen die alleen wonen, kan een huisdier een waardevolle maatje zijn. Ze bieden een reden om op te staan, structuur in het dagelijks leven en een bron van onvoorwaardelijke liefde.


Hoe jij je huisdier kunt helpen


Omdat huisdieren onze emoties oppikken, is het belangrijk om te zorgen voor een positieve omgeving, niet alleen voor jezelf, maar ook voor hen. Hoe kan je je huisdier hierbij helpen?


Creëer zo veel mogelijk rust en stabiliteit. Probeer stress in huis te verminderen, bijvoorbeeld door vaste routines aan te houden. De meeste huisdieren houden van routine en voorspelbaarheid.


Ga er zo veel mogelijk op uit met je huisdier. Beweging is goed voor zowel mens als dier, deze regelmatige wandelingen of speelsessies helpen stress te verlagen van zowel je huisdier als van jezelf en daarmee haal je die rust ook weer mee naar huis.

Natuurlijk mogen aandacht en liefde niet ontbreken. Even knuffelen of praten met je huisdier kan wonderen doen, voor jullie allebei!


Geen schuldgevoel


Maar voel je niet schuldig als het niet zo goed met je gaat. Een huisdier voelt dat zeker wel aan, maar er is geen reden om je daar schuldig over te voelen. Je doet het immers niet expres! Dieren voelen ook intenties heel goed aan en dat betekent dat ze heel goed aanvoelen dat jouw emoties op een minder moment niet met hun te maken heeft. Ze kunnen wel heel goed met je meevoelen en zijn daardoor ook een hele troost.


Een prachtig onzichtbaar lijntje!

 
 
 

Comments


Gerda Foekema

Kattenoppas Puck

06-15321219

kattenoppas.puck@gmail.com

kattenoppas-puck.nl

​KvK nummer 93476744

  • Instagram
  • Facebook
Ragdoll_kat_rond.png

                          © 2024 KATTENOPPAS PUCK 

Contact opnemen

Bedankt voor je bericht!

Let je ook op je Spambox?

bottom of page